top of page
REPENSEM JUNTS L’EDUCACIÓ A SECUNDÀRIA
Primera Jornada de debat i reflexió sobre l’educació a secundària.
Dissabte 21 de gener de 2017, centre de Manresa

 

La Primera Jornada de debat i reflexió sobre educació secundària “Repensem junts l’educació a secundària” vol ser un punt de trobada entre professors de secundària, equips directius, AMPA´s, educadors, personal de serveis educatius, agrupacions juvenils, pares i mares, administració pública... però també entre joves adolescents, per debatre sobre el model actual d’educació a secundària, sobre les necessitats dels adolescents, sobre la formació de formadors i per conèixer experiències d’èxit que funcionen actualment. A més, també reserva un espai obert al carrer, amb activitats per als joves, que volem que siguin els protagonistes de la jornada.

 

La Jornada es desenvoluparà el dissabte 21 de gener de 2017, a partir de les 4 de la tarda, a diferents espais del centre de Manresa.

 

Hi haurà quatre ponències simultànies en quatre espais diferents de la ciutat i això es repetirà en tres franges horàries. Així doncs, al final de la Jornada s’hauran realitzat dotze ponències diferents, tot i que una mateixa persona només podrà assistir a tres ponències. Les xerrades seran de trenta-cinc minuts i en acabar hi haurà quinze minuts per a preguntes. Els deu minuts restants seran de descans o per canviar d’espai. Paral·lelament hi haurà un espai al carrer amb activitats per a joves.

 

La Jornada serà gratuïta i estarà oberta a tothom que vulgui assistir-hi, prèvia inscripció.

 

 

Punt de partida

 

El nou informe de la UNESCO, Repensar l’educació. Vers un bé comú mundial?, i el document de l’OCDE, La naturalesa de l’aprenentatge, publicat per Centre for Educational Research and Innovation, l’any 2012, recullen la necessitat de canvis profunds en els models vigents d’educació.

Preguntes com: Existeix un nou model d’aprenentatge? Quina és l’escola que volem? Són necessàries per crear un nou marc per a la relació educativa i el procés d’aprenentatge.

 

“Cal una visió oberta i flexible de l’aprenentatge que duri tota la vida i ocupi tota la vida: una visió que ofereixi l’oportunitat perquè tothom descobreixi el seu potencial per a un futur sostenible i una vida amb dignitat. Aquesta visió humanista té repercussions en la definició del contingut i les pedagogies d’aprenentatge, així com en el paper dels mestres i altres educadors.”

 

A aquestes reflexions hi afegim la situació de creixement demogràfic de la ciutat i de tot el país, deguda a l'augment de població que vàrem viure fins l'any 2012, que inclou el boom de natalitat del 2008 i un nou pic de creixement el 2010.  Aquest creixement està arribant a l'Educació Secundària Obligatòria de manera que està començant a saturar les aules de secundària de la ciutat. És per això que pares i mares de la ciutat de Manresa, juntament amb diferents col.lectius de la ciutat, creiem necessària una jornada de reflexió a la ciutat.

On s’obri un debat a la ciutat de Manresa sobre quina és la secundària que volem.

 

Objectius

 

  • Oferir un espai de debat i reflexió a la ciutat de Manresa per parlar sobre el model actual d’educació a secundària, qüestionar-lo i debatre sobre possibles alternatives.

  • Impulsar un canvi en el model educatiu de secundària actual aglutinant diferents agents implicats en l’educació dels adolescents que tinguin interès i inquietud en fer possible un canvi de model.

 

 

Volem sumar i volem compartir!

 

Volem que el debat sigui obert i participatiu.

Volem que junts puguem repensar l’educació a secundària.

Volem que els adolescents també hi tinguin veu, la primera veu.

Volem un debat que parli d’experiències, de models, de necessitats, ...

Un debat on volem que també hi siguis tu!

 

 

Qui organitza la Jornada?

 

Som un grup de pares i mares de Manresa, el col·lectiu una altre educació és possible i la regidoria d’ensenyament de Manresa que estem implicats en l’organització de la Jornada.

Tenim la certesa que serà molt positiu per a la ciutat oferir un espai de debat i reflexió sobre l’educació a secundària i tot el que l’envolta. I creiem que com nosaltres, hi ha molta altra gent a la ciutat amb interès envers la temàtica de l’educació, ja sigui com a pares i mares ,  com a mestres, com a educadors … i és per aquest motiu que deixem oberta la porta a totes aquelles persones, organitzacions, i/o entitats que vulguin col·laborar en l’organització de la Jornada a la ciutat. Tothom hi serà benvingut i podrà aportar-hi el seu granet de sorra. Segur!

 

Ja ho dèiem al principi, volem sumar i compartir i per això pensem que cadascú pot aportar des d’on vulgui, des d’on es senti còmode, des d’on pugui, hi ha moltes coses a fer i segur que tothom trobarà el seu espai de col·laboració.

 

 

Els temes de la Jornada

 

Espai 1

Quines són les necessitats vitals dels adolescents de 12 a 16 anys i quins són els aprenentatges a adquirir?

En aquest espai mirarem de donar resposta a preguntes com: quins són els aprenentatges vitals per als adolescents de 12 a 16 anys? Què cal saber d’aquesta etapa evolutiva i com s’hi pot intervenir pedagògicament per afavorir-ne un desenvolupament positiu?

 

Espai 2

Educar educadors. Com s’hauria d’orientar l’activitat del mestre de secundària per promoure l’aprenentatge i quines capacitats i competències ho sostenen?

Fa sis anys, l’OCDE va sintetitzar el coneixement de com les persones aprenen en el document The Nature of Learning, proposant els principis que han de guiar l’aprenentatge i fomentar tota acció educativa. Aquests principis redefineixen el rol actual, tradicional, del professor/mestre a la classe i la seva forma de relacionar-se i actuar amb l’alumne. En aquest espai volem reflexionar sobre aquest nou rol del professorat i el conjunt de capacitats i competències que haurà de disposar i cultivar en ell mateix per afavorir l’aprenentatge de l’alumne.

 

Espai 3

Experiències innovadores a Catalunya

Sovint sentim a parlar de models diferents o alternatius d’educació però poques vegades tenim l’oportunitat de conèixer-los de primera mà. Sabem d’experiències que funcionen i que s’estan duent a terme a l’actualitat:  algunes són a prop de casa i les coneixem més, d’altres llunyanes i no les coneixem tant i segurament n’hi haurà que desconeixem. En aquest espai hi haurà convidats responsables de centres que apliquen un model diferent al majoritari. Ens explicaran els ets i uts del seu projecte i podrem expressar les nostres inquietuds.

 

Espai 4

Som una família amb fills adolescents, i ara què? Què ens pot ajudar en l’acompanyament emocional dels nostres fills i filles?

L’inici de l’etapa de l’educació secundària coincideix amb l’inici de l’adolescència, moment en el que apareixen molts dubtes pel que fa a la gestió de conflictes. Sovint aquests conflictes són l’efecte d’una emoció mal gestionada i d’un desconeixement de les pròpies necessitats. El sistema educatiu a secundària, amb el conjunt de famílies, mestres, educadors i adolescents, cal que tingui també un espai propi per a reflexionar i fomentar la relació inter i intrageneracional. Serà només així com podrem construir i fer créixer el respecte ja que la finalitat és que l’adolescent autònom tingui suficients eines d’auto-coneixença per encarar el seu futur. En aquest espais trobarem ponències que ens explicaran com fer que aquesta relació adolescent-adult sigui garantia d’una bon acompanyament i creixement emocional i sobretot sigui una etapa de relacions enriquidores.

Mentrestant al carrer…

 

Espai 5

Ocuparem la plaça Sant Domènec per donar espai als autèntics protagonistes de la jornada: els joves adolescents. Hi haurà lloc per a activitats, animació, tallers, música, debat i reflexió i tot allò que se’ns acudeixi per passar una bona estona plegats compartint l’espai públic.

També hi haurà un espai amb informació durant tot el dia.

bottom of page